Νίκος Βραχνής

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το κείμενο σε pdf

Ένα ζευγάρι θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει συμβουλές και να επισκεφθεί ένα ειδικό στα θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μετά από ένα έτος προσπαθειών σύλληψης ή μετά από έξι μήνες αν η ηλικία της γυναίκας είναι άνω των 36 ετών. Γενικά, η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια σύνθετη διαδικασία που χρειάζεται τη στήριξη από ειδικό, όπως ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος Δρ. Νικόλαος Βραχνής.

Αρχική επίσκεψη

Θα συζητηθούν τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ζευγάρι, θα πραγματοποιηθεί συμβουλευτική για το τρόπο και το χρόνο της σεξουαλικής επαφής και θα ληφθούν περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το ατομικό ιστορικό και των δύο. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν επιτόπου κάποιες εξετάσεις και θα συνταγογραφηθούν άλλες, ώστε να εξετασθεί η λειτουργία των ωοθηκών, η ποιότητα του σπέρματος και η ανατομία της πυέλου.

Διάγνωση

Όταν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις που περιλαμβάνει ο έλεγχος της υπογονιμότητας θα αξιολογηθούν και θα προταθεί η καλύτερη θεραπεία. Θα ενημερωθείτε για τα ποσοστά επιτυχίας, τους κινδύνους και όλες τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να βιώσετε από τη θεραπεία.

Ανάλογα με τις ενδείξεις η πρόταση της θεραπείας μπορεί να είναι:

  1. Επαγωγή ωορρηξίας (OI) / Ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI)
  2. Γονιμοποίηση in vitro (IVF) ή Μικρογονιμοποίηση (Ενδοκυτταροπλασματική ένεση σπέρματος ICSI)

Διέγερση ωοθηκών

Η εξωσωματική γονιμοποίηση και η διαδικασία της ξεκινά με τη χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Έτσι θα πραγματοποιηθεί διέγερση των ωοθηκών ώστε να προκληθεί η παραγωγή ωαρίων. Η θεραπεία διαρκεί για μια περίοδο 11-14 ημερών. Θα πραγματοποιούνται συχνές υπερηχογραφικές απεικονίσεις και εξετάσεις αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής ώστε να ελέγχεται η απάντηση του οργανισμού σας στη φαρμακευτική αγωγή.

Όταν τελικά επιτευχθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός ωαρίων σε μέγεθος και μορφολογία θα δοθεί και η τελευταία δόση του φαρμάκου. Στη συνέχεια μετά από 36 ώρες περίπου θα πραγματοποιηθεί και η συλλογή αυτών.

Συλλογή ωαρίων και σπέρματος

Η καθοδηγούμενη υπό υπέρηχο συλλογή των ωαρίων πραγματοποιείται υπό μέθη χωρίς η ασθενής να αισθάνεται πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση. Ο σύντροφος θα πρέπει να συλλέξει σπέρμα την ίδια μέρα, μετά από αποχή από σεξουαλικές δραστηριότητες τουλάχιστον δυο 24ώρων αλλά όχι περισσότερες από επτά ημέρες.

Γονιμοποίηση ωαρίων

Ανάλογα με τη ποιότητα των δειγμάτων θα πραγματοποιηθεί γονιμοποίηση των ωαρίων με τη κλασσική μέθοδο IVF ή με μικρογονιμοποίηση (ICSI). Τα έμβρυα που θα δημιουργηθούν θα τεθούν υπό παρακολούθηση μέχρι την εμβρυομεταφορά τους.

Μεταφορά εμβρύων

Θα πραγματοποιηθεί διαλογή και τα καλύτερα ποιοτικά έμβρυα μετά τη παρακολούθηση θα επιλεχθούν για εμβρυομεταφορά. Αν υπάρξουν επιπλέον έμβρυα καλής ποιότητας, αυτά μπορούν να κρυοκαταψυχθούν για πιθανή μελλοντική χρήση ή δωρεά. Συνήθως πραγματοποιείται μεταφορά ενός ή δύο εμβρύων στην μήτρα.

Εξωσωματική γονιμοποίηση και διαδικασία μετά την ολοκλήρωση

14 με 16 ημέρες μετά τη θεραπεία θα πραγματοποιήσετε το πρώτο τεστ εγκυμοσύνης. Εάν το αποτέλεσμα του τεστ βγει θετικό το πρώτο υπερηχογράφημα της εγκυμοσύνης σας θα πραγματοποιηθεί μετά από 2 εβδομάδες.