Νίκος Βραχνής

Εγκυμοσύνη - Χρήσιμες πληροφορίες

Sex & Εγκυμοσύνη

Εάν έχετε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, το sex είναι ασφαλές, καθ’ όλη τη διάρκεια της.
Ποια είναι όμως η φυσιολογική κύηση; Είναι αυτή, που έχει όσο το δυνατόν λιγότερους κινδύνους αποβολής ή πρόωρου τοκετού.
Οι πιο συχνοί παράγοντες κινδύνου είναι:
Ιστορικό αποβολής η καθ’ έξιν αποβολές.
Ιστορικό πρόωρου τοκετού (τοκετός πριν τις 37 βδομάδες) ή σημάδια πρόωρου τοκετού, όπως συσπάσεις της μήτρας.
Ανεξήγητη κολπική έκκριση, καύσος, κνησμός.
Πρόωρη ρήξη υμένων.
Προδρομικός πλακούντας.
Ανεπάρκεια τραχήλου.
Δίδυμος ή πολύδυμος κύηση.
Συνιστάται, όπως όλες οι γυναίκες σε κύηση, να μην έχουν sex μετά την 32η βδομάδα της κύησης, λόγω της παρουσίας στο σπέρμα ουσιών, που μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη έναρξη του τοκετού ή πρόωρη ρήξη των υμένων.


Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι επειδή το sex είναι ασφαλές κατά την κύηση, δεν σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να έχετε.
Πολλές γυναίκες νοιώθουν την επιθυμία για sex κατά την κύηση πολύ μειωμένη. Αυτό οφείλεται γιατί πολλές νοιώθουν άβολα, όσο η κοιλιά τους μεγαλώνει και το σώμα τους αλλάζει. Πρέπει εσείς και ο σύντροφός σας να είστε σε συνεχή επαφή, ώστε να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα, ως αναφορά τις σεξουαλικές σας σχέσεις. Μερικές φορές η μείωση της επιθυμίας οφείλεται στο άγχος του τοκετού, που έρχεται και στο άγχος της νέας κατάστασης, να γίνεις νέος γονιός.

Υπάρχουν δύο καταστάσεις, που είναι επικίνδυνες κατά την σεξουαλική επαφή, στις έγκυες γυναίκες.
Κατά πρώτον σε αυτές, που προτιμούν το στοματικό sex, δεν πρέπει ο σύντροφός σας να σας φυσήξει αέρα μέσα στον κόλπο, λόγω του κίνδυνου εμβολής αέρα στην κυκλοφορία, με μεγάλο κίνδυνο για την ζωή της μητέρας και του παιδιού.
Κατά δεύτερον, δεν πρέπει να έχετε sex με κάποιον, που δεν γνωρίζετε καλά, λόγω του κινδύνου να αποκτήσετε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, με συνέπεια την μετάδοση της νόσου και στο έμβρυο, με πολύ επικίνδυνα αποτελέσματα.

Άσκηση & Εγκυμοσύνη

Η έγκυος πρέπει να κάνει ειδικές ασκήσεις γυμναστικής, που θα την βοηθήσουν να μην πάρει παραπάνω κιλά από αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός της, αλλά και να γεννήσει πιο εύκολα.
Η περίοδος της εγκυμοσύνης, βέβαια, δεν είναι η κατάλληλη για να αρχίσει να γυμνάζεται μια γυναίκα που δεν έχει φορέσει … αθλητική φόρμα, ποτέ στη ζωή της. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, η γυναίκα να αρχίσει να γυμνάζεται και να προετοιμάζει το σώμα της σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη, γιατί αλλιώς θα υποδεχτεί ένα πλαδαρό σώμα μια εγκυμοσύνη και σίγουρα διαφορετικά θα δεχτεί ένα υγιές και γυμνασμένο σώμα το παιδί που θα μεγαλώσει μέσα του! Εκτός όμως από την εγκυμοσύνη, η συνέχιση της γυμναστικής είναι απαραίτητη για τη γυναίκα γιατί θα την βοηθήσει να μειώσει τις πιθανότητες να πάθει οστεοπόρωση, η οποία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για τις γυναίκες 45 χρονών και πάνω.


Η αερόμπικ, η σουηδική, τα βαράκια, το τρέξιμο, την βοηθούν να αποκτήσει ένα πολύ καλό σώμα και φυσικά άριστη φυσική κατάσταση. Η άσκηση όμως που θα την βοηθήσει πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της είναι οι κοιλιακοί.

Με αυτήν την άσκηση, δυναμώνουν οι μύες της κοιλιάς και αυτό είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια του τοκετού που η γυναίκα πρέπει να πιέσει. Οι γυμνασμένοι μύες της κοιλιάς της, την βοηθούν να γεννήσει γρήγορα και πολλές φορές ανώδυνα!

Γυμναστική λοιπόν, πριν από την εγκυμοσύνη αλλά και κατά τη περίοδο που η γυναίκα είναι έγκυος, υπάρχουν δεκάδες ειδικές ασκήσεις που ουσιαστικά συντηρούν την καλή κατάσταση του οργανισμού. Είναι σημαντικό όμως να τονιστεί ότι μόνο ο γιατρός που παρακολουθεί μπορεί να της συστήσει πρόγραμμα γυμναστικής και αυτό εξαρτάται πάντα από την πορεία της εγκυμοσύνης και την κατάσταση της υγείας της εγκύου.

Η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθάει την έγκυο να μην πάρει περισσότερα κιλά από όσα χρειάζεται ο οργανισμός της, να γίνεται σωστή κυκλοφορία του αίματος, να συντηρήσει την καλή φυσική της κατάσταση, να γεννήσει καλά και τέλος να χάσει εύκολα τα κιλά που πήρε στην εγκυμοσύνη, που κυμαίνονται ανάλογα με το ύψος της, το αρχικό της βάρος και το βάρος του μωρού της. 

Η έγκυος όμως πρέπει να παρακολουθείται και να καθοδηγείται από τον γιατρό της γιατί μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές επιπλοκές και κίνδυνοι τόσο για την ίδια, όσο και για το μωρό, όπως αποκόλληση πλακούντα, αιμορραγία, ρήξη υμένος και πρόωρος τοκετός.
Η γυναίκα μετά τον τοκετό μπορεί να ξαναρχίσει γυμναστική στο σπίτι ή στο γυμναστήριο, αφού περάσουν τέσσερις μήνες και πάντα το πρώτο διάστημα πρέπει να παρακολουθείται από τον γιατρό της για κάθε ενδεχόμενο.

Φυσιολογικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις:
• Ναυτία και έμετος
• Δυσκοιλιότητα
• Αιμορροΐδες
• Καούρες στο στομάχι
• Κιρσοί
• Πόνοι στην πλάτη
• Πόνος στα πλευρά
• Κράμπες
• Κολπικές εκκρίσεις
• Κόπωση
• Δύσπνοια
• Ζαλάδες και λιποθυμικές τάσεις
• Προβλήματα ύπνου
• Εφίδρωση
• Φαγούρα

Βαφή μαλλιών στην εγκυμοσύνη

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια σαφής ένδειξη, που να καθιστά επικίνδυνη τη βαφή των μαλλιών κατά την διάρκεια της κύησης, αναφέρει ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος Δρ. Νικόλαος Βραχνής. Αλλά δεν υπάρχει, επίσης και κάποια απόδειξη, ότι το βάψιμο των μαλλιών είναι ασφαλές.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συστήνει, μέχρι να υπάρξει τελικό πόρισμα, ότι οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη, καλό είναι να αποφεύγουν τη χρήση βαφής στα μαλλιά τους.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συνιστά τις ακόλουθες προφυλάξεις:
• Μη αφήνετε την βαφή μαλλιών στο κεφάλι σας περισσότερη ώρα από όση είναι αναγκαία
• Ξεπλύνετε το δέρμα της κεφαλής πάρα πολύ καλά, μετά τη χρήση βαφής.
• Φοράτε γάντια στα χέρια κατά επάλειψη της βαφής.
• Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσεως, που αναγράφονται στο κουτί.
• Ποτέ μην αναμιγνύετε διαφορετικά προϊόντα, γιατί αυξάνετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες.
• Κάνετε τεστ για πιθανή αλλεργία στο συγκεκριμένο είδος πριν το χρησιμοποιήσετε.

Ταξίδια την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τα ταξίδια κατά την εγκυμοσύνη πρέπει να σχεδιάζονται με προσοχή, ώστε ν’ αποφεύγονται συνέπειες, όπως η υπερκόπωση και το έντονο stress της εγκυμονούσας γυναίκας.
Ταξίδι με αυτοκίνητο

  • Διακοπή της πορείας κάθε 2 ώρες και σύντομος περίπατος της εγκυμονούσας.
  • Προσαρμογή της ζώνης του καθίσματος κατάλληλα: η ζώνη να περνάει ανάμεσα από τα στήθη και να
  • καταλήγει κάτω από τη κοιλιά.
  • Χρήση μαξιλαριού, για μεγαλύτερη υποστήριξη της πλάτης.
  • Προσαρμογή του καθίσματος όσο το δυνατόν πιο πίσω, για πιο άνετο ταξίδι.
  • Άνετα ρούχα και στρωτά παπούτσια.
  • Σε περίπτωση αφόρητης κίνησης ή κούρασης της εγκυμονούσας, στάση για φαγητό και ξεκούραση.


Ταξίδι με αεροπλάνο
Οι αεροπορικές εταιρείες συνήθως δέχονται έγκυες γυναίκες, ως επιβάτες, μέχρι το μέσο της εγκυμοσύνης. Μετά ζητούν ιατρικό σημείωμα, που να βεβαιώνει ότι η γυναίκα μπορεί να ταξιδεύσει με αεροπλάνο.
Από την 36η βδομάδα της κύησης και μετά, συνήθως δεν επιτρέπονται οι πτήσεις. Πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες σε διάρκεια πτήσεις στο δεύτερο μισό της κύησης. Τα αεροπλάνα υφίστανται μεγάλους κραδασμούς και η υπό πίεση καμπίνα μπορεί να προκαλέσει οίδημα στα πόδια και γενικά δυσχέρεια, ακόμη και όταν δεν υπάρχει κύηση.
Αν σχεδιάζετε ταξίδι σε κάποια άλλη χώρα θυμηθείτε να ελέγξετε εάν χρειάζεται να εμβολιασθείτε. Πολλά εμβόλια απαγορεύονται να γίνονται κατά την διάρκεια της κύησης, για αυτό χρειάζεται διπλή προσοχή!
Πρέπει επίσης να ενημερωθείτε για το επίπεδο υγιεινής της πόλης που πρόκειται να επισκεφθείτε. Φροντίστε να έχετε μαζί σας κάποιο κουτί πρώτων βοηθειών, γιατί ίσως σας χρειασθεί.

Διαιτολογικές συμβουλές για εγκύους

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνονται μεγάλες αλλαγές. Το σώμα σου αλλάζει για να επιτρέψει στο μωρό να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί. Η καλή διατροφή θα σας βοηθήσει στις επιπλέον απαιτήσεις της εγκυμοσύνης και θα κρατήσει εσάς και το μωρό σας υγιή.
Σε καμία άλλη στιγμή η καλή διατροφή δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο. Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός αυξάνουν τις απαιτήσεις του σώματός σας για θερμίδες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Η διατροφή βασίζεται στις 4 ομάδες των τροφών που βοηθούν να καλύψετε τις ανάγκες σας. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις αυξημένες διατροφικές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης αυξάνοντας το γάλα, το κρέας, τα φρούτα, και τα λαχανικά.
Εξαρτάται από εσάς το να κάνετε καλές διατροφικές επιλογές για εσάς και για το μωρό σας.

ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Θα πρέπει να παίρνετε 4-6 μερίδες την ημέρα.
Π.χ. στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνονται: 1 ποτήρι γάλα 2%, ή 1 φλιτζάνι παγωτό, ή 1 μερίδα τυρί, ή 1 γιαούρτι 4% ή 1 ½ φλιτζάνι cottage cheese.

ΚΡΕΑΣ – ΨΑΡΙΑ
Θα πρέπει να παίρνετε 2-4 μερίδες την ημέρα.
Π.χ. 1 αυγό, ή 1 μερίδα τυρί, ή 1 φλιτζάνι φασόλια, ή κοτόπουλο, ή μοσχάρι, ή ψάρι, ή γαλοπούλα.

ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Επιλέξτε 4-6 μερίδες την ημέρα περιλαμβάνοντας υποχρεωτικά 1 μερίδα λαχανικών ή φρούτων που περιέχει βιταμίνη C (μπρόκολο, τομάτα, πράσινα λαχανικά, γκρέιπ φρουτ, πορτοκάλι, ακτινίδιο) και υποχρεωτικά μέρα παρά μέρα, 1 μερίδα φρούτων ή λαχανικών που περιέχει βιταμίνη Α (βερίκοκο, καρότο, σπανάκι, γλυκοπατάτα).

ΨΩΜΙ – ΑΜΥΛΟΥΧΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Επιλέγετε 6-8 μερίδες καθημερινά.
Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται ψωμί, φρυγανιές, κριτσίνια, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες.

ΛΙΠΗ
Χρησιμοποιείστε μικρές ποσότητες ελαιόλαδου

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

1) ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ
Η εγκυμοσύνη ΔΕΝ είναι η κατάλληλη περίοδος για να χάσετε βάρος ακόμα και αν είστε υπέρβαρη.
Η μέση αύξηση βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε μία γυναίκα με φυσιολογικό βάρος υπολογίζεται από 9-13Kg. Αν και υπάρχει μεγάλη διακύμανση στον τύπο με τον οποίο γίνεται η αύξηση του βάρους της μητέρας, πολύ συχνά, κατά το πρώτο τρίμηνο η αύξηση είναι 1-1,5 kg, κατά το δεύτερο τρίμηνο 3,5-4 kg, και κατά το τρίτο τρίμηνο 5-6 kg.

Εάν παίρνετε πολύ γρήγορα βάρος:
α) Αποφύγετε τα γλυκά, και τις τροφές με πολλά λιπαρά, (π.χ. κέικ, τούρτες, πάστες, μπισκότα). Για επιδόρπιο μπορείτε να προτιμήσετε φρούτα σε κανονικές ποσότητες, γιαούρτι, ζελέ. Προτιμάτε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.
β) Χρησιμοποιήστε πολύ μικρές ποσότητες από ελαιόλαδο ή μαργαρίνη, μαγιονέζα ή dressing για σαλάτα.
γ) Αποφύγετε τα τηγανιτά φαγητά. Να μην τηγανίζετε το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι. Προτιμάτε τα ψητά, ή βραστά. Να βγάζετε την πέτσα από το κοτόπουλο.

2) ΝΑΥΤΙΑ

Να έχετε φρυγανιές ή μπισκότα κράκερ στο κρεβάτι σας και να τρώτε 1-2 μόλις ξυπνήσετε παραμένοντας στο κρεβάτι σας 10-15 λεπτά.

Να τρώτε μικρά αλλά συχνά γεύματα αντί των 3 κανονικών γευμάτων.

Να ξαπλώνετε μετά από κάθε γεύμα.

Να αποφεύγετε τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά και τις τηγανισμένες τροφές.Προτιμάτε τα ψητά ή βραστά φαγητά.

Να πίνετε τα υγρά ανάμεσα στα γεύματα και όχι κατά την διάρκεια των γευμάτων,

3) ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
Να πίνετε καθημερινά 6-8 ποτήρια νερό, φυσικούς χυμούς, ή γάλα. Να τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς, ακτινίδια, πράσινα λαχανικά, χόρτα. Επίσης, κάθε πρωί, ένα φλιτζάνι All Bran

4) ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Θα πρέπει να πίνετε 8-12 ποτήρια υγρών καθημερινά. Διαλέξτε να είναι νερό, φυσικοί χυμοί και τουλάχιστον 4 ποτήρια γάλα ημιάπαχο. Να διατρέφεστε κανονικά όπως και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνοντας κατά 1-2 μερίδες το γάλα και κατά 1-2 μερίδες τα φρούτα σας.

5) ΑΛΚΟΟΛ
Θα πρέπει να αποφεύγετε εντελώς το αλκοόλ και τα αλκοολούχα ποτά. Το να πίνετε αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει πνευματικά ή σωματικά το μωρό σας.

6) ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Να αποφεύγετε τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τα προϊόντα που περιέχουν τέτοιες ουσίες, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.