Νίκος Βραχνής

Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση συνιστά ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται ευρέως στον τομέα της γυναικολογίας. Αυτή η χειρουργική μέθοδος πραγματοποιείται με τη χρήση λαπαροσκοπίου, ένα λεπτό όργανο το οποίο διαθέτει κάμερα και πηγή φωτός στο άκρο του, το οποίο επιτρέπει την απεικόνιση κι επισκόπηση των πυελικών και κοιλιακών οργάνων. Για την εισαγωγή του λαπαροσκοπίου και των χειρουργικών εργαλείων απαιτούνται μερικές μικρού μεγέθους τομές, σε αντίθεση με τη μεγάλη τομή που συνεπάγεται το ανοιχτό χειρουργείο. Η κάμερα που είναι ενσωματωμένη στο λαπαροσκόπιο μεταφέρει την εικόνα του εσωτερικού των πυελικών και κοιλιακών οργάνων σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας, συνδράμοντας στη διάγνωση και τη μετέπειτα άμεση αποκατάσταση κάθε παθολογικής κατάστασης. 

Η τεχνική της λαπαροσκόπησης έχει καταστεί βασικό εργαλείο για τη διάγνωση και τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος γυναικολογικών παθήσεων, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική εξαιτίας της ελάχιστα επεμβατικής φύσης της. Μάλιστα, οι καινοτομίες στην οπτική τεχνολογία, τα εργαλεία και τις χειρουργικές τεχνικές έχουν επεκτείνει τις εφαρμογές της λαπαροσκόπησης, καθιστώντας τη ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης γυναικολογικής φροντίδας. Μάλιστα, έχει πλέον καταστεί εφικτό ακόμη και πιο περίπλοκες επεμβάσεις να εκτελούνται λιγότερο επεμβατικά.

Διαδικασία λαπαροσκόπησης

Η λαπαροσκόπηση διενεργείται αφού η ασθενής έχει υποβληθεί σε γενική αναισθησία. Γίνεται μια μικρή τομή, συνήθως στον ομφαλό, μέσω της οποίας εισάγεται το λαπαροσκόπιο. Αέριο διοξειδίου του άνθρακα έπειτα χρησιμοποιείται προκειμένου να φουσκώσει η κοιλιακή χώρα, δημιουργώντας χώρο για την απρόσκοπτη οπτικοποίηση των εσωτερικών οργάνων. Επιπρόσθετες μικρές τομές μπορούν να γίνουν για την εισαγωγή χειρουργικών εργαλείων. Το λαπαροσκόπιο μεταδίδει την εικόνα του εσωτερικού της κοιλιακής χώρας σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας, καθοδηγώντας τον χειρουργό τόσο στη διάγνωση γυναικολογικών παθήσεων όσο και στη εκτέλεση της χειρουργικής επέμβασης για την αποκατάστασή τους, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Πώς η λαπαροσκόπηση βρίσκει εφαρμογή στον τομέα της γυναικολογίας

Η λαπαροσκόπηση έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών στη γυναικολογία, όπως:

  • Διαγνωστική λαπαροσκόπηση: Εφαρμόζεται για τη διάγνωση γυναικολογικών παθήσεων όπως η ενδομητρίωση, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου και ο ανεξήγητος πυελικός πόνος. Μπορεί επίσης να αξιολογήσει ζητήματα γονιμότητας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν παθολογιών των σαλπίγγων που ενδεχομένως συμβάλλουν στην υπογονιμότητα.
  • Χειρουργική αποκατάσταση πλήθους γυναικολογικών παθήσεων όπως κύστεις ωοθηκών ή ορισμένοι τύποι όγκων των ωοθηκών, ινομυώματα μήτραςενδομητρίωση, χρόνιος πυελικός πόνος άγνωστης αιτίας ή έκτοπη κύηση. Διενεργείται επίσης για την απολίνωση των σαλπίγγων και την αφαίρεση συμφύσεων που μπορεί να προκαλέσουν πόνο και υπογονιμότητα.


Πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης

Η ελάχιστα επεμβατική φύση της λαπαροσκόπησης προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική. Αρχικά, το μικρό μέγεθος των τομών έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και την ταχύτερη ανάρρωση της ασθενούς. Οι ασθενείς μπορούν συχνά να επιστρέψουν στο σπίτι την ίδια μέρα και να συνεχίσουν τις κανονικές τους δραστηριότητες σε συντομότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο. Η διαδικασία επίσης προσφέρει ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς οι μικρού μεγέθους τομές αφήνουν πίσω ουλές οι οποίες είναι σχεδόν αόρατες. Ο κίνδυνος μετεγχειρητικών λοιμώξεων ή διεγχειρητικής αιμορραγίας τέλος πρακτικά εκμηδενίζεται. Τη διαδικασία αυτή πραγματοποιεί με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος Δρ. Νικόλαος Βραχνής.