Νίκος Βραχνής

Γυναικολογία

Γυναικολογία

Η γυναικολογία αποτελεί κλάδο της ιατρικής που μελετά όλες τις πτυχές της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών από την εφηβεία έως την εμμηνόπαυση αλλά και στη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο.

Πιοσυγκεκριμένα ,το πεδίο αυτό είναι αφιερωμένο στη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία διαφόρων διαταραχών και ασθενειών που πλήττουν το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, οι γυναίκες βιώνουν πολλαπλά γεγονότα που σχετίζονται με την αναπαραγωγική ανάπτυξη, όπως εμμηναρχή , έμμηνο ρύση, εγκυμοσύνη, μητρότητα και εμμηνόπαυση. Τα αναπτυξιακά συμβάντα στη γυναικεία αναπαραγωγή προκαλούν δραστικές αλλαγές στη φυσιολογία, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη σε αρκετές περιπτώσεις η συμβολή ενός γυναικολόγου.

Μάλιστα, η γυναικολογία περιλαμβάνει διάφορους επιμέρους κλάδους, όπως η ουρογυναικολογία (υποειδικότητα που αντιμετωπίζει τις διαταραχές του πυελικού εδάφους και του κατώτερου ουροποιητικού στις γυναίκες) , η παιδική εφηβική γυναικολογία (εξειδίκευση που ασχολείται με την αντιμετώπιση προβλημάτων του γεννητικού συστήματος σε κορίτσια και έφηβες) και η γυναικολογική ογκολογία (ανεύρεση κι αντιμετώπιση καρκίνων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών, ο καρκίνος του ενδομητρίου και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας), προκειμένου να είναι βέβαιο ότι η μέριμνα για τη διασφάλιση της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών είναι ολοκληρωμένη.

Διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές που εφαρμόζονται στη γυναικολογία

Πλέον, εφαρμόζονται ολοένα και συχνότερα καινοτόμες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές, στη διαρκή εξέλιξη των οποίων
 συμβάλλει καθοριστικά η πρόοδος της τεχνολογίας. Τα βασικά διαγνωστικά εργαλεία περιλαμβάνουν:

• Τεστ Παπανικολάου: Το τεστ Παπανικολάου ή τεστ ΠΑΠ συλλέγει κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρα
  για να ανιχνεύσει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

• Ενδοκολπικό υπερηχογράφημα: Διενεργείται με σκοπό την απεικόνιση των εσωτερικών οργάνων
εντός της γυναικείας πυελικής περιοχής.

• Λαπαροσκόπηση: Μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που βοηθά στη διάγνωση και τη
θεραπεία διαφόρων γυναικολογικών και πυελικών διαταραχών.

• Υστεροσκόπηση: Επιτρέπει την άμεση απεικόνιση του τραχήλου και του εσωτερικού της μήτρας.

Διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές που εφαρμόζονται στη γυναικολογία

Πλέον, εφαρμόζονται ολοένα και συχνότερα καινοτόμες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές, στη διαρκή εξέλιξη των οποίων συμβάλλει καθοριστικά η πρόοδος της τεχνολογίας. Τα βασικά διαγνωστικά εργαλεία περιλαμβάνουν:

• Τεστ Παπανικολάου: Το τεστ Παπανικολάου ή τεστ ΠΑΠ συλλέγει κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρα για να ανιχνεύσει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

• Ενδοκολπικό υπερηχογράφημα: Διενεργείται με σκοπό την απεικόνιση των εσωτερικών οργάνων εντός της γυναικείας πυελικής περιοχής.

• Λαπαροσκόπηση: Μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που βοηθά στη διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων γυναικολογικών και πυελικών διαταραχών.

• Υστεροσκόπηση: Επιτρέπει την άμεση απεικόνιση του τραχήλου και του εσωτερικού της μήτρας.

Οι θεραπείες στη γυναικολογία ποικίλλουν, από απλή παρακολούθηση και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής έως χειρουργικές επεμβάσεις. Ως προς τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, οι πιο διαδεδομένες επιλογές είναι τα ορμονικά σκευάσματα (συχνά με τη μορφή αντισυλληπτικών χαπιών), τα αντιβιοτικά και όχι μόνο. Εάν εν τέλει αποφασιστεί ότι η βέλτιστη λύση είναι χειρουργική, εφαρμόζονται ως επί τω πλείστων σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως η λαπαροσκόπηση. Σκοπός είναι σε κάθε περίπτωση η διασφάλιση της αναπαραγωγικής υγείας κάθε γυναίκας με το βέλτιστο ανά περίπτωση τρόπο. Ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος και Καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ.Νικόλαος Βραχνής ανευρίσκει και αντιμετωπίζει κάθε γυναικολογική πάθηση με έμφαση στις ανάγκες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.