Νίκος Βραχνής

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μία νόσος που θεραπεύεται. Πάνω απο το 80% των γυναικών στις οποίες ο καρκίνος διαγνώστηκε σε ένα πρώιμο στάδιο θεραπεύονται πλήρως, αναφέρει ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος Δρ. Νικόλαος Βραχνής. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνδέεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά. Η νόσος σχετίζεται με έναν ιό, που μπορεί να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ετσι όσο περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους έχει μία γυναίκα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να της μεταδοθεί ο ιός. Η έναρξη της σεξουαλικής επαφής σε μικρή ηλικία, πρίν την πλήρη ανάπτυξη του τραχήλου της μήτρας, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Βέβαια η σεξουαλική συμπεριφορά αποτελεί ένα μέρος του πιθανού κινδύνου. Είναι πολύ πιθανόν να παρεμβαίνουν στην αιτιολογία του και άλλοι παράγοντες.

kindinos traxilos


Το κάπνισμα επίσης αυξάνει την πιθανότητα να εμφανιστεί καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και για να ανακαλύψετε έγκαιρα έναν όγκο που μόλις έχει αρχίσει να δημιουργείται:
• Χρησιμοποιείστε αντισυλληπτικές μεθόδους που προστατεύουν, όπως είναι το διάφραγμα ή το ανδρικό προφυλακτικό και το γυναικείο προφυλακτικό που εμποδίζουν την μετάδοση ιών και μικροβίων κατά την ερωτική επαφή.
• Κάντε σε τακτά χρονικά διαστήματα το τεστ Παπανικολάου, ιδίως αν βρίσκεστε στην ηλικία μεταξύ 20 και 70 ετών. Με το τεστ Παπανικολάου μπορεί να διαγνωστεί ένας καρκίνος σε πολύ πρώιμο στάδιο, και να ανακαλυφθούν κύτταρα που μπορεί αργότερα να μετατραπούν σε καρκινικά. Το τεστ Παπανικολάου είναι μία απλή εξέταση, κατά την οποία ο γιατρός με μία μικρή σπάτουλα που περνάει μέσα απο τον κόλπο παίρνει κύτταρα απο τον τράχηλο της μήτρας. Η εξέταση είναι ανώδυνη και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Το τεστ Παπανικολάου συνιστάται σε όλες τις γυναίκες που έχουν σεξουαλικές επαφές. Το πρώτο τεστ γίνεται γύρω στην ηλικία των 20 ετών ή και νωρίτερα αν η σεξουαλική ζωή της γυναίκας έχει αρχίσει ήδη νωρίτερα. Το τεστ επαναλαμβάνεται ένα χρόνο αργότερα και αν είναι αρνητικό επαναλαμβάνεται μια φορά κάθε ένα χρόνο μέχρι την ηλικία των 70 ετών. Στην Ελλάδα, περίπου 1.000 γυναίκες κάθε χρόνο εμφανίζουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του ενδομητρίου, και οι περισσότερες απο αυτές δεν είχαν κάνει ποτέ τεστ Παπανικολάου.