Νίκος Βραχνής

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΑΚΡΟΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Ν. ΒΡΑΧΝΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Επιλεγμένα αποσπάσματα από την παρουσίαση του καθηγητή Νικολάου Βραχνή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατά την ακρόασή του στις 2 Φεβρουαρίου 2021, για την έκφραση θετικής γνώμης της Βουλής προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλειο Κικίλια για τον διορισμό του κ. Βραχνή στη θέση του Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ

Το βίντεο δείχνει την λήψη δείγματος αμνιακού υγρού από τον σάκο του εμβρύου. Το υγρό αποστέλλεται σε εργαστήριο γενετικής, όπου τα κύτταρά του, που περιέχουν γενετικό υλικό από το έμβρυο, καλλιεργούνται και αναλύονται.

ΛΗΨΗ ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΛΑΧΝΗΣ

Με την λήψη των χοριακών λαχνών του πλακούντα μελετάμε το γενετικό υλικό του εμβρύου, γιατί ο πλακούντας και το έμβρυο προέρχονται απο το ίδιο γενετικό υλικό. Γίνεται καθαρισμός της κοιλιάς της εγκύου με αντισηπτικό, τοπική αναισθησία και εισάγεται μια λεπτή βελόνα μέσω του κοιλιακού τοιχώματος της εγκύου στο τοίχωμα της μήτρας και στην συνέχεια στον πλακούντα. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα χοριακών λαχνών που τοποθετούμε σε μπουκάλι με ειδικό υγρό και το στέλνουμε στο εργαστήριο γενετικής για καλλιέργεια και ανάλυση των κυττάρων.

ΣΩΣΤΗ ΛΗΨΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΟΥΡΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Η καλλιέργεια ούρων είναι μια εργαστηριακή εξέταση των ούρων που χρησιμοποιείται, για να διαγνωστεί αν υπάρχει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Στο βίντεο παρουσιάζονται γραπτά και οπτικά σαφείς οδηγίες για την σωστή λήψη δείγματος ούρων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να γίνει το δείγμα ακατάλληλο.