Νίκος Βραχνής

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1966 στην Βάρδα του νομού Ηλείας.  Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και Επισκέπτης Καθηγητής (Visiting Reader) Μαιευτικής και Ιατρικής Εμβρύου στο Πανεπιστήμιο Λονδίνου St George’s. Εργάζεται στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν. Είναι επίσης Συντονιστής της Μονάδας Γυναικολογίας, Μαιευτικής και Περιγεννητικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Ευγενίδειο του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμος Διευθυντής (Honorary Consultant) στην Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St George’s στο Λονδίνο.

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στη Μαιευτική και Γυναικολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο(2001). Μετά την ειδικότητα μετεκπαιδεύτηκε το 2002 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Guy’s and St. Thomas’ του Λονδίνου και από 2017-2020 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St George’s στο Λονδίνο, μοιράζοντας κατά το παραπάνω διάστημα το χρόνο του μεταξύ των Πανεπιστημίων Αθηνών και Λονδίνου. Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ιατρική Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο του Cardiff στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η διδακτορική του διατριβή εκπονήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα "Φλεγμονή και πρόωρος τοκετός".

Συνέγραψε ή επιμελήθηκε 20 επιστημονικά βιβλία ή εγχειρίδια στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα και βραβεύτηκε τέσσερις φορές για το ερευνητικό του έργο.  Έχει περισσότερες από 150 επιστημονικές δημοσιεύσεις στην Αγγλική γλώσσα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού και το δημοσιευμένο έργο του έχει αναφερθεί σε επιστημονικές μελέτες περισσότερες από 3.200 φορές (citations) από άλλους επιστήμονες της Ελλάδος και του εξωτερικού. Με πρωτοβουλία του αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι κατευθυντήριες οδηγίες  της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας και είναι επιστημονικός υπεύθυνος και πρώτος συγγραφέας 25 κατευθυντήριων οδηγιών και 10 συγκαταθέσεων. Το επιστημονικό του ενδιαφέρον εστιάζει σε θέματα ιατρικής εκπαίδευσης, προσομοίωσης και υπερηχογραφίας καθώς και στην μελέτη του πρόωρου τοκετού, της υπολειπόμενης ανάπτυξης του εμβρύου, εμβρυϊκών συνδρόμων και ανωμαλιών. Η έρευνά του έχει συμβάλει καθοριστικά στην πληρέστερη κατανόηση του ρόλου των φλεγμονωδών μεσολαβητών στο αμνιακό υγρό και της φλεγμονής των ιστών σε μαιευτικές και γυναικολογικές παθήσεις.

Προσκεκλημένος ομιλητής σε περισσότερες από 350 διαλέξεις σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια. Έχει οργανώσει, διευθύνει και ομιλήσει σε περισσότερα από 150 πρακτικά σεμινάρια στην Ελλάδα και την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων σεμιναρίων Μαιευτικής και Γυναικολογικής Υπερηχογραφίας, Καρδιοτοκογραφίας, καθώς και Εξειδικευμένης Υποστήριξης της Ζωής στη Μαιευτική και Γυναικολογία. Επιπλέον, διοργανώνει και διδάσκει στην Ελλάδα στα σεμινάρια Βασικών Πρακτικών Δεξιοτήτων στη Μαιευτική και Γυναικολογία του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου (RCOG) και στα Σεμινάρια Βασικής και Εξειδικευμένης Υπερηχογραφίας την Διεθνούς Εταιρείας Υπερήχων στη Μαιευτική και Γυναικολογία (ISUOG).

Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαιευτικού και Γυναικολογικού Επείγοντος όπως και Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης της Διεθνούς Εταιρείας Υπερήχων στη Μαιευτική και Γυναικολογία. Είναι επίσης μέλος του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΜΣ “Παθολογία της Κύησης”. Επιπρόσθετα είναι ο ιδρυτής Αναπληρωτής Εκδότης και Συντάκτης του ξενόγλωσσου περιοδικού της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας HJOG.  

Συμβάλλει σημαντικά στην ιατρική εκπαίδευση, στην Ελλάδα, την Κύπρο  και το Ηνωμένο Βασίλειο ειδικά στους τομείς της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της πιστοποίησης στη Μαιευτική και Γυναικολογία. Τον Φεβρουάριο 2020 κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων (RCOG) του Ηνωμένου Βασιλείου του απονεμήθηκε ο υψηλότερος τίτλος του Κολλεγίου, αυτός του Επίτιμου Εταίρου (Fellowship Honoris Causa) “για την αφοσίωσή του και τα εξαιρετικά του επιτεύγματα στην υγεία των γυναικών”.