Νίκος Βραχνής

Εάν έχετε μια φυσιολογική κύηση, το sex είναι ασφαλές, καθ’ όλη τη διάρκεια της.
Ποια είναι όμως η φυσιολογική κύηση; Είναι αυτή, που έχει όσο το δυνατόν λιγότερους κινδύνους αποβολής ή πρόωρου τοκετού.
Οι πιο συχνοί παράγοντες κινδύνου είναι:
Ιστορικό αποβολής η καθ’ έξιν αποβολές.
Ιστορικό πρόωρου τοκετού (τοκετός πριν τις 37 βδομάδες) ή σημάδια πρόωρου τοκετού, όπως συσπάσεις της μήτρας.
Ανεξήγητη κολπική έκκριση, καύσος, κνησμός.
Πρόωρη ρήξη υμένων.
Προδρομικός πλακούντας.
Ανεπάρκεια τραχήλου.
Δίδυμος ή πολύδυμος κύηση.
Συνιστάται, όπως όλες οι γυναίκες σε κύηση, να μην έχουν sex μετά την 32η βδομάδα της κύησης, λόγω της παρουσίας στο σπέρμα ουσιών, που μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη έναρξη του τοκετού ή πρόωρη ρήξη των υμένων.
Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι επειδή το sex είναι ασφαλές κατά την κύηση, δεν σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να έχετε.
Πολλές γυναίκες νοιώθουν την επιθυμία για sex κατά την κύηση πολύ μειωμένη. Αυτό οφείλεται γιατί πολλές νοιώθουν άβολα, όσο η κοιλιά τους μεγαλώνει και το σώμα τους αλλάζει. Πρέπει εσείς και ο σύντροφός σας να είστε σε συνεχή επαφή, ώστε να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα, ως αναφορά τις σεξουαλικές σας σχέσεις. Μερικές φορές η μείωση της επιθυμίας οφείλεται στο άγχος του τοκετού, που έρχεται και στο άγχος της νέας κατάστασης, να γίνεις νέος γονιός.
Υπάρχουν δύο καταστάσεις, που είναι επικίνδυνες κατά την σεξουαλική επαφή, στις έγκυες γυναίκες.
Κατά πρώτον σε αυτές, που προτιμούν το στοματικό sex, δεν πρέπει ο σύντροφός σας να σας φυσήξει αέρα μέσα στον κόλπο, λόγω του κίνδυνου εμβολής αέρα στην κυκλοφορία, με μεγάλο κίνδυνο για την ζωή της μητέρας και του παιδιού.
Κατά δεύτερον, δεν πρέπει να έχετε sex με κάποιον, που δεν γνωρίζετε καλά, λόγω του κινδύνου να αποκτήσετε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, με συνέπεια την μετάδοση της νόσου και στο έμβρυο, με πολύ επικίνδυνα αποτελέσματα.