Νίκος Βραχνής

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το κείμενο σε pdf

Συγχαρητήρια για τη γέννηση του παιδιού σας! Η επιστροφή στο σπίτι μετά από καισαρική τομή πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένες οδηγίες, ώστε να πραγματοποιείται με ασφάλεια και να είναι ομαλή η ανάρρωσή σας.

1. Φροντίδα της τομής

  • Πρέπει να την διατηρείται στεγνή και καθαρή. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε σαπούνι και νερό, αλλά πάντα να αποφεύγεται την τριβή
  • Μην φοράτε στενά ρούχα που προκαλούν πίεση και τριβή στην τομή.
  • Να ελέγχεται καθημερινά για ενδείξεις λοίμωξης, όπως ερυθρότητα, εκκρίσεις, διόγκωση ή άλγος και εφόσον παρατηρείτε κάποια από αυτές να επικοινωνείτε άμεσα μαζί μου.

2. Διαχείριση του πόνου

  • Όταν βήχετε ή γελάτε να χρησιμοποιείτε ένα μαξιλάρι για την υποστήριξη της κοιλιάς σας και να λαμβάνετε τα παυσίπονα που σας χορηγήθηκαν.

3. Διατροφή και ενυδάτωση

  • Είναι σημαντικό η διατροφή σας να περιλαμβάνει πολλές φυτικές ίνες, καθώς συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Παράλληλα, είναι χρήσιμο να καταναλώνετε πολύ νερό.
  • Στην περίπτωση που θηλάζετε, να καταναλώνετε πολλά υγρά και περισσότερες θερμίδες.

4. Σωματική δραστηριότητα

  • Είναι σημαντικό να μην σηκώνετε βάρη (μέγιστο όριο είναι τα 5-7 κιλά) και να απέχετε από την έντονη φυσική δραστηριότητα για ένα διάστημα 4-6 εβδομάδων. Καλή άσκηση θεωρείται το περπάτημα σε ήπια ένταση το οποίο μπορείτε να αρχίσετε από την πρώτη εβδομάδα και σταδιακά να αυξήσετε τον ρυθμό, πάντα σε συνεννόηση με μένα. Οι ασκήσεις κοιλιακών θα πρέπει να αποφεύγονται για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Εφόσον το συζητήσετε μαζί μου, μπορεί να κάνετε pilates ή γιόγκα για ενδυνάμωση του κορμού.
  • Η ξεκούραση μετεγχειρητικά είναι απαραίτητη για την ομαλή σας ανάρρωση.
  • Τις πρώτες μέρες μετά την καισαρική τομή, πρέπει να αποφεύγετε απότομες κινήσεις. Χρειάζεται προσοχή ακόμα και στον τρόπο που σηκώνεστε από το κρεβάτι.  Αρχικά πρέπει να γυρίζετε στο πλάι με αργές κινήσεις, να λυγίζετε τα γόνατα και να φέρνετε τα πόδια σας στην άκρη του κρεβατιού. Να σηκώνεστε αργά υποβοηθούμενοι από τα χέρια σας, χρησιμοποιώντας το ένα για στήριξη και με το άλλο δώστε ώθηση σπρώχνοντας πάνω στο στρώμα, ώστε να αυξάνετε όσο το δυνατόν λιγότερο την ενδοκοιλιακή πίεση και την πίεση στους κοιλιακούς σας μύες. Αφού σηκωθείτε και πριν περπατήσετε, ισορροπήστε στην ίδια θέση για λίγα δευτερόλεπτα. Αν είστε καθισμένοι σε καναπέ ή σε χαμηλό έπιπλο, χρησιμοποιήστε πίσω σας ένα σκληρό μαξιλάρι για στήριξη.

5. Πρόληψη θρομβώσεων

  • Η χρήση ελαστικών καλτσών σε συνδυασμό με τη λήψη αντιπηκτικής αγωγής σύμφωνα με τις οδηγίες μου, συνεισφέρουν στην πρόληψη των θρομβώσεων.

6. Θηλασμός ή διατροφή με φόρμουλα

  • Για να αποφύγετε τον ερεθισμό των θηλών τοποθετείστε σωστά το μωρό σας. Σε περίπτωση που προκύψουν ερεθισμοί χρησιμοποιείστε τις ενδεικνυόμενες κρέμες.
  • Αν χρησιμοποιήσετε διατροφή με φόρμουλα, να τηρείται τις οδηγίες για τη σωστή προετοιμασία.

7. Σεξουαλική Επαφή και Αντισύλληψη

Σεξουαλική επαφή μπορείτε να έχετε μετά από 6 εβδομάδες και αφού το συζητήσετε στην πρώτη επίσκεψη μετά τον τοκετό. Εφόσον αισθάνεστε ακόμα πόνο ή σχετική δυσφορία, καθυστερήστε περισσότερο. Η έναρξη πρέπει να είναι σταδιακή και αν υπάρχει ξηρότητα να χρησιμοποιείται λιπαντικό.

Πρέπει να γνωρίζετε πως εφόσον δεν θηλάζετε η ωορρηξία ενδέχεται να συμβεί μέσα σε 4-6 εβδομάδες, οπότε υπάρχει πιθανότητα να ξαναμείνετε έγκυος πριν επανέλθει η περίοδός σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εξής μεθόδους αντισύλληψης:

  1. Ενδομήτρια σπιράλ (IUD)
    • Τοποθετείται 4-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό και παραμένει για διάστημα 3 έως 5 χρόνων.
  2. Ορμονική αντισύλληψη (χάπι)
    • Σε περίπτωση θηλασμού, ενδείκνυνται τα χάπια μόνο με προγεστερόνη, ενώ η λήψη συνδυασμένων αντισυλληπτικών που περιέχουν τόσο οιστρογόνο όσο και προγεστερόνη μπορεί να γίνει μετά από 6 εβδομάδες και επί απουσίας αντενδείξεων.
  3. Ανδρικό προφυλακτικό
    • Αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο.
  4. Λακτογενής αμηνόρροια (LAM) – Ισχύει μόνο για όσες θηλάζουν
    • Είναι αποτελεσματική μόνο σε αποκλειστικό θηλασμό και για περίοδο κάτω των 6 μηνών. Η αποτελεσματικότητα ελαττώνεται αν το μωρό κοιμάται πολλές ώρες ή όταν εισαχθούν στερεές τροφές 

Προσπάθειες για νέα κύηση πρέπει να αρχίζουν 12-18 μήνες μετά τον τοκετό ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι.

8. Ψυχολογική υγεία

  • Οι απότομες συναισθηματικές μεταπτώσεις αποτελούν ένα φυσιολογικό φαινόμενο κατά την διάρκεια της λοχείας. Εξέχουσας σημασίας είναι ο ρόλος που διαδραματίζει το φιλικό σας περιβάλλον, καθώς οικογένεια και φίλοι πρέπει να παρέχουν την κατάλληλη ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη.
  • Περίπου 1 στις 7 γυναίκες εμφανίζουν επιλόχεια κατάθλιψη. Σε περίπτωση εκδήλωσης έντονης θλίψης, στενοχώριας, άγχους ή δυσκολίας αποδοχής της νέας κατάστασης και της διεύρυνσης της οικογένειας με την παρουσία του μωρού, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μου.

9. Επικοινωνία

Επικοινωνήστε άμεσα αν:

  • Εμφανίσετε έντονο κοιλιακό άλγος, το οποίο δεν υφίεται με την χρήση παυσίπονων.
  • Έχετε υψηλό πυρετό (>38°C) ή ρίγη.
  • Η τομή σας εμφανίσει ερυθρότητα, πόνο ή εκροή υγρών (πύον).
  • Παρουσιάσετε σημαντική αιμορραγία (εμποτίζεται μια σερβιέτα την ώρα) ή πήγματα αίματος. Τις πρώτες εβδομάδες της λοχείας είναι φυσιολογική μια ήπια κολπική αιμόρροια.
  • Αν αισθανθείτε πόνο ή οίδημα στα πόδια, δύσπνοια, έντονο θωρακικό άλγος, ταχυσφυγμία ή έντονη αδυναμία.
  • Πολύ δυνατή κεφαλαλγία με φωτοευαισθησία, ναυτία ή θολερότητα στην όραση.

Μην ξεχάσετε ότι στις 4-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό πρέπει να πραγματοποιηθεί μετεγχειρητικός έλεγχος στον οποίο θα αξιολογηθεί η τομή και η συνολική αποκατάσταση σας. Επικοινωνήστε για να κλείσετε ραντεβού μαζί μου.

Για ό,τι χρειάζεστε να είστε σε επικοινωνία με μένα. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες για την προσωπική σας ασφάλεια θα έχετε μια ταχεία και ομαλή ανάρρωση. Να θυμάστε η αποκατάσταση χρειάζεται χρόνο και υπομονή. 

Σας εύχομαι μια ομαλή ανάρρωση και να απολαύσετε τις πρώτες στιγμές με το μωρό σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *