Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το κείμενο σε pdf
Η ανάρρωση από μια κοιλιακή υστερεκτομή με ή χωρίς αφαίρεση ωοηθηκών και σαλπίγγων, απαιτεί πολύ προσεκτική μετεγχειρητική φροντίδα. Η γυναίκα είναι σημαντικό να γνωρίζει τι πρέπει να περιμένει και πώς να διαχειριστεί τυχόν επιπλοκές, επικοινωνόντας με τον θεράποντα ιατρό όταν είναι αναγκαίο. Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επίτευξη ομαλής μετεγχειρητικής ανάρρωσης με ασφάλεια.

Φροντίδα Τομής
Είναι σημαντικό να γνωρίζεται πως μερικοί τύποι ραμμάτων απορροφούνται μόνα τους ενώ άλλοι χρειαζονται αφαίρεση. Ο ιατρός σας θα σας έχει ενημερώσει για τον τύπο ραμμάτων που έχει χρησιμοποιηθεί και τον ακριβή χρόνο αφαίρεσής τους εφόσον αυτό είναι απαραίτητο.
Ανεξαρτήτως τύπου ραφής. η τομή πρέπει πάντα να διατηρείται στεγνή και καθαρή Επίσης, απαιτείται καθημερινή παρακολούθηση για την αναγνώριση τυχόν ενδείξεων επιπλοκής, όπως ερυθρότητα, πόνο, εκροή υγρών, πρήξιμο ή πυρετό. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια από αυτά, ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας.
Μην φοβάστε να κάνετε μπάνιο ώστε να αποφύγετε την επαφή της τομή σας με το νερό, αρκεί να τη στεγνώσετε προσεκτικά μετά, καθώς αυτό βοηθάει στην επούλωση. Φροντίστε να τη στεγνώσετε με καθαρά χαρτομάντιλα μιας χρήσης ή πετσέτες ή αφήστε την να στεγνώσει στον αέρα
Γυμναστική – Έντονη δραστηριότητα
Μετά την επέμβαση, μπορεί να αισθάνεστε ότι κουράζεστε πιο εύκολα απ’ ότι συνήθως καθώς το σώμα σας χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια για να θεραπευθεί. Τις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο πρέπει να κοιμάστε καλά και να ξεκουράζεστε. Για ένα διάστημα 6-8 εβδομάδων αποφύγετε την άρση βάρους (μην σηκώνετε περισσότερα από 2-3 κιλά) καθώς και κάθε έντονη δραστηριότητα. Ο καθένας αναρρώνει διαφορετικά μετά από ένα χειρουργείο, αλλά μόλις αισθάνεστε έτοιμη μπορείτε να αρχίσετε ήπιο περπάτημα και να αυξήσετε την ένταση της άσκησης σταδιακά μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.
Όσον αφορά την σεξουαλική δραστηριότητα πρέπει να απέχεται για ένα διάστημα τουλάχιστον 6-8 εβδομάδων ώστε να επουλωθούν οι ουλές και να σταματήσει οποιαδήποτε κολπική έκκριση, αλλά στη συνέχεια μπορείτε να έχετε επαφές. Εφόσον έχουν αφαιρεθεί οι ωοθήκες είναι πιθανόν να εμφανίσετε κολπική ξηρότητα ή απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας ή κάποια κολπική ξηρότητα, αλλά αυτή συνήθως επιστρέφει μόλις αναρρώσουν πλήρως ή μπορεί να απαιτηθεί θεραπεία ορομονικής υποκατάστασης.
Φαρμακευτική Αγωγή
Παυσίπονα:Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση μπορεί να αισθανθείτε πόνο στην κοιλιά και δυσφορία. Ο γιατρός σας με το εξιτήριο θα σας χορηγήσει συγκεκριμένα παυσίπονα για την καταπολέμηση του πόνου όπως παρακεταμόλη ή ορισμένα πιο ισχυρά αν χρειάζεται. Η λήψη των παυσίπονων και η δοσολογία πρέπει πάντα να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα. Η σωστή λήψη μπορεί να οδηγήσει στην μείωση του πόνου με επακόλουθο να σηκωθείτε νωρίτερα από το κρεβάτι και να περπατήσετε επιταχύνοντας έτσι την ανάρρωσή και συνεισφέροντας στην πρόληψη της εμφάνισης θρόμβωσης.
Αντιβιοτικά: Είναι πιθανό να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά κατά την έξοδό σας από το νοσοκομείο ώστε να αντιμετωπιστεί ή να προληφθεί κάποια λοίμωξη. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με την δοσολογία, την συχνότητα και η διάρκεια της θεραπείας.
Αγωγή για την πρόληψη θρομβώσεων: Συνήθως χορηγούνται φάρμακα – αντιπηκτικές ενέσεις για την πρόληψη θρομβώσεων, καθώς το χειρουργείο αποτελεί έναν παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων αίματος. Σημαντικό εκτός από την αγωγή που θα πάρετε είναι να κινείστε κσι να μην περνάτε μεγάλες περιόδους ξαπλωμένες.
Διατροφή
Μετά από την επέμβαση, το έντερο σας μπορεί να επιβραδυνθεί προσωρινά και να παρατηρήσετε φουσκώματα και δυσφορία λόγω παγίδευσης αέρα. Εκτός από την κινητοποίηση για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων προτείνεται δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης) και κατανάλωση πολλών υγρών (τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα) για την αποφυγή δυσκοιλιότητας. Τις πρώτες μέρες συστήνεται αποφυγή βαριών γευμάτων μέχρι το πεπτικό σύστημα να επανέλθει στη φυσιολογική του λειτουργία.
Ορμονικές αλλαγές
Σε περίπτωση αφαίρεσης των ωοθηκών μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα εμμηνόπαυσης μετά το χειρουργείο όπως, μεταβολές στην διάθεση, ανησυχία, εξάψεις, και εφιδρώσεις. Ο ιατρός σας μπορεί να συστήσει τη λήψη ορμονικής θεραπείας με τη μορφή δισκίων, επιθεμάτων, ενέσεων ή εμφυτευμάτων.
Συναισθηματικές διαταραχές
Η υστερεκτομή αποτελεί μια επέμβαση που μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική επιβάρυνση και πολλές γυναίκες βιώνουν έντονα συναισθήματα και συγκίνηση στην αρχή. Είναι συνηθισμένο να αισθανθείτε θλίψη και μια αίσθηση απώλειας μετά το χειρουργείο, ειδικότερα αν είστε μικρές σε ηλικία και δεν είχατε φτάσει στην ηλικία της εμμηνόπαυσης, λόγω της αίσθησης της αδυναμίας απόκτησης παιδιών. Επίσης, ορισμένες γυναίκες ενδέχεται να νιώθουν λιγότερο «γυναίκες» λόγω της απώλειας της μήτρας ή να βιώνουν μια αλλαγή στην αυτοεκτίμηση τους.
Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτή η συναισθηματική επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Εάν τα συναισθήματά σας παραμένουν έντονα ή δεν υποχωρούν, συνιστάται να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, ώστε να σας καθοδηγήσει σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές και να σας προσφέρει την κατάλληλη υποστήριξη.
Πότε πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας – Πιθανές επιπλοκές
Αν παρουσιαστεί κάποια από τις ακόλουθες επιπλοκές πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον ιατρό σας:
- Έντονη κολπική αιμόρροια. Μετά την επέμβαση, είναι φυσιολογικό να παρατηρήσετε κάποια κολπική αιμορραγία για μία έως δύο εβδομάδες, η οποία συνήθως έχει κόκκινο ή καφέ χρώμα και μοιάζει με ήπια περίοδο. Αν αυτή δεν υποχωρεί ή έχει μεγάλη ροή επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.
- Δύσοσμες ή αυξημένες κολπικές εκκρίσεις.
- Πυρετός ή ρίγος, σημεία που μπορεί να είναι ενδεικτικά λοίμωξης ή συλλογής αίματος στην περιοχή της επέμβασης.
- Έντονο άλγος που δεν ανακουφίζεται με τα αναλγητικά.
- Ερυθρότητα, πόνος ή πρήξιμο γύρω από την τομή.
- Δυσουρικές ενοχλήσεις όπως κάψιμο ή τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνοουρία, ακράτεια, σημεία ενδεικτικά ουρολοίμωξης
- Εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση ή πνευμονική εμβολή. Εφόσον παρατηρήσετε ότι το πόδι σας είναι ερυθρό, πρησμένο, ζεστό ή επώδυνο ή αισθανθείτε δύσπνοια, θωρακικό άλγος ή διαπιστώσετε αίμα στο βήχα, επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας
Ραντεβού για επανέλεγχο – follow up
Περίπου 4 εβδομάδες μετά το χειρουργείο πρέπει να προγραμματιστεί ένα ραντεβού για επανέλεχγο με τον ιατρό σας, ώστε να διαπιστώσει ότι έχει επιτευχθεί ομαλή ανάρρωση, η τομή έχει επουλώσει φυσιολογικά και να σας συμβουλεύσει πότε μπορείτε να επιστρέψετε στις φυσιολογικές σας δραστηριότητες. Κατά το διάστημα μετά το χειρουργείο, πρέπει να είστε σε επικοινωνία με τον ιατρό σας και εφόσον αισθανείτε οποιοδήποτε σύμπτωμα που σας ανησυχεί, πρέπει να τον ενημερώσετε, ώστε να προληφθούν τυχόν επιπλοκές και να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν πιο ομαλή ανάρρωση.