Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το κείμενο σε pdf
Τρόφιμα που συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της ναυτίας
1. Ξηροί υδατάνθρακες (εύπεπτοι, ουδέτεροι):
- Κράκερ που δεν έχουν αλάτι ή γέμιση
- Λευκές φρυγανιές ή ολικής αλέσεως
- Ρυζογκοφρέτες
- Λευκό ρύζι ή πιλάφι
- Μακαρόνια χωρίς συνοδευτικά
- Κρίθινα παξιμάδια

2. Πρωτεΐνες εύκολες στην πέψη:
- Γιαούρτι πλήρες ή 2% που δεν περιέχει φρούτα ή ζάχαρη
- Βραστά αυγά ή ομελέτα μαγειρεμένη στον ατμό
- Κοτόπουλο μαγειρεμένο (βραστό ή ψητό) με περιορισμένη χρήση καρυκευμάτων
- Τυριά με ήπια γεύση όπως ανθότυρο, μαλακό κασέρι, κατίκι
3. Αμυλούχα λαχανικά – ήπια γεύση:
- Πατάτες είτε βραστές είτε ψητές πατάτες – όχι τηγανητές
- Βραστά κολοκυθάκια ή στον ατμό
- Βραστό ή τριμμένο καρότο
4. Σνακ και φυσικά βοηθήματα:
- Ξηροί καρποί σε περιορισμένη ποσότητα όπως ανάλατα αμύγδαλα ή κάσιους
- Τσάι με τζίντζερ ή καραμέλες
- Αφεψήματα βοτάνων όπως δυόσμου ή χαμομηλιού σε χλιαρή θερμοκρασία
- Μπισκότα με τζίντζερ ή βρόμη
5. Φρούτα με ουδέτερη/δροσερή γεύση:
- Μπανάνα – κατάλληλη για πρωινό ή ως ενδιάμεσο σνακ
- Μήλο, είτε ωμό είτε ψημένο
- Δροσερό καρπούζι ή πεπόνι
- Ροδάκινο σε θερμοκρασία δωματίου
- Ώριμο αχλάδι χωρίς τη φλούδα
6. Υγρά:
- Κατανάλωση νερού σε μικρές ποσότητες, κατά προτίμηση δροσερό ή με προσθήκη φέτας λεμονιού
- Ανθρακούχο νερό χωρίς πρόσθετα αρώματα, σε περιορισμένη ποσότητα
- Λεμονάδα χωρίς προσθήκη ζάχαρης
- Παγωμένο ρόφημα χαμομηλιού ή τσάι με δυόσμο
Τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνετε και συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε
1. Λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα:
- Κρεατικά, τηγανητές πατάτες και αυγά
- Έτοιμα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως τυρόπιτες και σφολιάτες
- Τυριά με έντονη γεύση ή οσμή όπως τα μπλε τυριά και κεφαλοτύρι
2. Καυτερά και καρυκευμένα φαγητά:
- Φαγητά που περιέχουν σκόρδο, κρεμμύδι, πάπρικα, κάρυ
- Μαγειρευτά με έντονες σάλτσες ή τομάτα
3. Καφές και ροφήματα με καφεΐνη
- Καφές φίλτρου, εσπρέσο, αναψυκτικά με καφεΐνη
4. Τρόφιμα με έντονη μυρωδιά ή θερμοκρασία:
- Φαγητά που είναι πολύ ζεστά και μόλις βγήκαν από τον φούρνο ή την κατσαρόλα (συνιστάται να καταναλώνονται σε θερμοκρασία δωματίου)
- Μαγειρεμένα ψάρια με έντονη μυρωδιά
5. Μην μένετε νηστική για πολλές ώρες και μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες τροφίμων
- Προσπαθήστε να μην παραμένετε νηστική για πολλές ώρες
- Αποφύγετε την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων σε ένα γεύμα
Χρήσιμη συμβουλή:
Για να μειώσετε το αίσθημα της ναυτίας και να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα της γλυκόζης σας, φυλάξτε στερεά τροφή όπως λίγα κράκερ ή φρυγανιές δίπλα στο κρεβάτι σας και καταναλώστε τα πριν σηκωθείτε το πρωί.