Νίκος Βραχνής

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το κείμενο σε pdf

Τρόφιμα που συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της ναυτίας

1. Ξηροί υδατάνθρακες (εύπεπτοι, ουδέτεροι):

  • Κράκερ που δεν έχουν αλάτι ή γέμιση
  • Λευκές φρυγανιές ή ολικής αλέσεως
  • Ρυζογκοφρέτες
  • Λευκό ρύζι ή πιλάφι
  • Μακαρόνια χωρίς συνοδευτικά
  • Κρίθινα παξιμάδια

2. Πρωτεΐνες εύκολες στην πέψη:

  • Γιαούρτι πλήρες ή 2% που δεν περιέχει φρούτα ή ζάχαρη
  • Βραστά αυγά ή ομελέτα μαγειρεμένη στον ατμό
  • Κοτόπουλο μαγειρεμένο (βραστό ή ψητό) με περιορισμένη χρήση καρυκευμάτων
  • Τυριά με ήπια γεύση όπως ανθότυρο, μαλακό κασέρι, κατίκι

3. Αμυλούχα λαχανικά – ήπια γεύση:

  • Πατάτες είτε βραστές είτε ψητές πατάτες – όχι τηγανητές
  • Βραστά κολοκυθάκια ή στον ατμό
  • Βραστό ή τριμμένο καρότο

4. Σνακ και φυσικά βοηθήματα:

  •  Ξηροί καρποί σε περιορισμένη ποσότητα όπως ανάλατα αμύγδαλα ή κάσιους
  • Τσάι με τζίντζερ ή καραμέλες
  • Αφεψήματα βοτάνων όπως δυόσμου ή χαμομηλιού σε χλιαρή θερμοκρασία
  • Μπισκότα με τζίντζερ ή βρόμη

5. Φρούτα με ουδέτερη/δροσερή γεύση:

  •  Μπανάνα – κατάλληλη για πρωινό ή ως ενδιάμεσο σνακ
  • Μήλο, είτε ωμό είτε ψημένο
  • Δροσερό καρπούζι ή πεπόνι
  • Ροδάκινο σε θερμοκρασία δωματίου
  • Ώριμο αχλάδι χωρίς τη φλούδα

6. Υγρά:

  • Κατανάλωση νερού σε μικρές ποσότητες, κατά προτίμηση δροσερό ή με προσθήκη φέτας λεμονιού
  • Ανθρακούχο νερό χωρίς πρόσθετα αρώματα, σε περιορισμένη ποσότητα
  • Λεμονάδα χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  • Παγωμένο ρόφημα χαμομηλιού ή τσάι με δυόσμο

Τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνετε και συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε

1. Λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα:

  • Κρεατικά, τηγανητές πατάτες και αυγά
  • Έτοιμα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως τυρόπιτες και σφολιάτες
  • Τυριά με έντονη γεύση ή οσμή όπως τα μπλε τυριά και κεφαλοτύρι

2. Καυτερά και καρυκευμένα φαγητά:

  • Φαγητά που περιέχουν σκόρδο, κρεμμύδι, πάπρικα, κάρυ
  • Μαγειρευτά με έντονες σάλτσες ή τομάτα

3. Καφές και ροφήματα με καφεΐνη

  • Καφές φίλτρου, εσπρέσο, αναψυκτικά με καφεΐνη

4. Τρόφιμα με έντονη μυρωδιά ή θερμοκρασία:

  • Φαγητά που είναι πολύ ζεστά και μόλις βγήκαν από τον φούρνο ή την κατσαρόλα (συνιστάται να καταναλώνονται σε θερμοκρασία δωματίου)
  • Μαγειρεμένα ψάρια με έντονη μυρωδιά

5. Μην μένετε νηστική για πολλές ώρες και μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες τροφίμων

  • Προσπαθήστε να μην παραμένετε νηστική για πολλές ώρες
  • Αποφύγετε την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων σε ένα γεύμα

Χρήσιμη συμβουλή:
Για να μειώσετε το αίσθημα της ναυτίας και να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα της γλυκόζης σας, φυλάξτε στερεά τροφή όπως λίγα κράκερ ή φρυγανιές δίπλα στο κρεβάτι σας και καταναλώστε τα πριν σηκωθείτε το πρωί.