Νίκος Βραχνής

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το κείμενο σε pdf

Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης αποτελεί μια συχνή παθολογική κατάσταση που παρουσιάζεται κατά την κύηση και έχει συσχετιστεί με δυσμενείς επιπλοκές τόσο για την μητέρα όσο και για το έμβρυο. Η πρόληψη αυτών των επιπλοκών προϋποθέτει επιμελή παρακολούθηση από την στιγμή της διάγνωσης και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έκτοτε. Εκτός των άλλων μέτρων, σημαντικό ρόλο στην διασφάλιση της υγείας της δικής σας και το μωρού σας διαδραματίζει και η αυτοπαρακολούθηση των συγκεντρώσεων της γλυκόζης στο αίμα.

Πόσες φορές την ημέρα χρειάζεται να μετράω το σάκχαρό μου;

Συνήθως 4 μετρήσεις την ημέρα είναιαρκετές:

  1. Νηστείας (πρωί, πριν το πρωινό)
  2. 1 ώρα μετά το πρωινό
  3. 1 ώρα μετά το μεσημεριανό
  4. 1 ώρα μετά το βραδινό

Οι μετρήσεις ενδέχεται να τροποποιηθούν με βάση τις οδηγίες που θα σας δοθούν, καθώς μπορεί να απαιτούνται επιπλέον μετρήσεις πριν τον ύπνο ή 2 ώρες μετά τα γεύματα.

Πώς να κάνετε την μέτρηση;

Αρχικά χρειάζεται καλό πλύσιμο τον χεριών, χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό και στεγνώνοντάς τα καλά. Στη συνέχεια ετοιμάστε τον μετρητή του σακχάρου εισάγοντας ταινία μέτρησης. Τρυπήστε την πλάγια επιφάνεια ενός δακτύλου, χρησιμοποιώντας το στυλό νυγμού. Αφού το κάνετε αυτό τοποθετήστε την ταινία αίματος και αναμένετε το αποτέλεσμα. Τέλος, καταγράψτε την μέτρηση, σημειώνοντας πάντα την ώρα λήψης και τη σχέση με το γεύμα (π.χ. 1 ώρα μετά το πρωινό).

Στόχοι σακχάρου (μπορεί να διαφοροποιηθούν σε μερικές περιπτώσεις):

  • Σάκχαρο νηστείας (πριν το πρωινό): < 95 mg/dL
  • 1 ώρα μετά από κάθε γεύμα: < 140 mg/dL
    (ή < 120 mg/dL 2 ώρες μετά το γεύμα)

Η εμφάνιση τιμών γλυκόζης πάνω από τα συγκεκριμένα όρια, μπορεί να υποδεικνύουν μη σωστά ρυθμιζόμενο σακχαρώδη διαβήτη κύησης και να απαιτούν τροποποίηση στη διατροφή ή έναρξη φαρμακευτικής αγωγής.

Καταγραφή μετρήσεων

Είναι σημαντικό να κρατάτε ημερολόγιο σακχάρου – φόρμα καταγραφής με τις τιμές, την ώρα, το γεύμα και άλλα σχόλια (π.χ. άσκηση), χρησιμοποιώντας εφαρμογές στο κινητό ή έντυπα καταγραφής όπως τετράδια ή ειδικές φόρμες.

Συμβουλές διατροφής για καλύτερο έλεγχο σακχάρου

Να κάνετε πολλά και μικρά γεύματα Μικρά και συχνά γεύματα (3 κύρια και 2–3 ενδιάμεσα) συνδυάζοντας υδατάνθρακες με πρωτεΐνη. Προσπαθήστε να αποφεύγετε επεξεργασμένα σάκχαρα και γλυκά, επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. όσπρια) και παράλληλα προσθέστε στην διατροφή σας περισσότερα λαχανικά και φυτικές ίνες.

Άσκηση

Εφαρμόστε καθημερινά μια άσκηση ήπιας έντασης, όπως περπάτημα διάρκειας 20-30 λεπτών ημερησίως, αφού πρώτα συνεννοηθείτε μαζί μου για τυχόν ύπαρξη αντενδείξεων. Η ήπιας έντασης άσκηση βοηθάει στην βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου.

Πρέπει να επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας αν:

  • Συνεχόμενες μετρήσεις υπερβαίνουν τα όρια
  • Παρουσιάζετε συμπτώματα υπογλυκαιμίας όπως ιδρώτα, τρέμουλο, ζάλη, πείνα.
  • Οι μετρήσεις σας είναι πολύ χαμηλές (< 60 mg/dL)
  • Δεν είστε σίγουρη πώς να προχωρήσετε

Σκοπός μας:

Να διασφαλίσουμε μια ασφαλή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό, με κατάλληλη παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου και υποστήριξη σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Για οποιαδήποτε απορία, επικοινωνήστε μαζί μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *